Du skal ikke være perfekt for at være god nok

Denne artikel er baseret på et interview med Anna Bjerre, der er direktør i organisationen Girltalk. Hos Girltalk kan du dele dine tanker og finde støtte til det, der er svært. Intet er for stort eller småt. Artiklen er skrevet at SocialSpace
Du kender sikkert følelsen. Den der lille stemme, som hvisker, at du burde gøre det bedre. Være bedre. At alle andre har styr på det, og at du er ved at blive afsløret som en, der ikke er god nok.
Følelsen af utilstrækkelighed rammer mange – uanset om man er teenager, ung voksen eller midt i noget nyt og stort. Og selvom det kan føles som noget, der kun er dit problem, er det faktisk noget, mange af os kæmper med.
Vi har talt med Anna Bjerre, psykolog og direktør i organisationen Girltalk, om netop den følelse. Og om, hvorfor den er så svær at slippe fri af – og hvad vi kan gøre for ikke at lade den styre os.
Når du føler, at du ikke slår til
"De fleste, vi taler med, kommer ikke og siger direkte, at de føler sig utilstrækkelige," fortæller Anna. "Men når de fortæller om deres liv, ligger følelsen der alligevel. De føler, de halter bagefter. At de ikke lever op til forventningerne – hverken deres egne eller andres."
Følelsen kan snige sig ind alle steder: i skolen, på studiet, blandt vennerne, i kærligheden. I alt det, hvor vi gerne vil gøre det godt.
Og selvom alle – uanset alder – kan rammes af følelsen, er ungdomsårene særligt sårbare. Det er her, vi for alvor begynder at spejle os i andre og finde ud af, hvem vi er.
"Det er første gang i livet, hvor vi for alvor ser på os selv udefra," siger Anna. "Vi bliver opmærksomme på, hvordan andre ser os. Og hvor vi før sammenlignede os med dem på vejen eller i klassen, sammenligner vi os i dag med hele verden."
Et samfund, hvor alt måles
Utilstrækkelighed vokser ikke ud af ingenting. Den bliver næret af et samfund, hvor præstation er noget, vi hele tiden måler os selv og hinanden på.
Karakterer, likes, succeser på LinkedIn, perfekte billeder på Instagram. Det er overalt.
"Det er ikke kun sociale medier, der er skyld i det," understreger Anna. "Men de forstærker fortællingen om, at vi hele tiden skal præstere – og helst uden fejl."
Hvorfor det rammer nogle hårdere
Noget tyder på, at særligt piger føler sig ramt.
"Der er stadig forskellige forventninger til piger og drenge," forklarer Anna. "Piger oplever ofte, at de skal være dygtige, søde, perfekte. Der er højere krav – både udefra og indefra."
Men uanset køn kan alle føle sig fanget i utilstrækkelighedens klamme greb. For det handler dybest set om noget menneskeligt: vores behov for at være elsket og accepteret.
Du kan ikke præstere dig ud af følelsen
Hvis du tænker, at løsningen er at blive bedre, præstere mere, anstrenge dig hårdere – så er du ikke alene.
Men her kommer Annas vigtigste pointe: "Man kan ikke præstere sig ud af utilstrækkelighed. Du kan ikke gøre nok til, at den stemme holder op. I stedet handler det om at slutte fred med, at du ikke er perfekt – og at det er okay.
"Hun opfordrer til at møde sig selv med det samme barmhjertige blik, vi giver vores bedste venner. Og til at huske, at følelsen af utilstrækkelighed ikke er noget, vi skal bekæmpe med endnu mere præstation.
Du er god nok. Også når du ikke føler dig sådan.
Løft blikket
Et andet råd Anna giver, handler om perspektiv:
"Når vi hele tiden kigger indad og vurderer os selv, bliver vi fanget i fejlene. Nogle gange hjælper det at vende blikket udad – mod vennerne, omgivelserne, dem vi holder af."
Når vi tør rette opmærksomheden væk fra os selv, opdager vi, at det, vi er så optagede af, sjældent fylder så meget hos andre.
Kender du én, der kæmper?
Hvis du har en ven, søster eller bror, som kæmper med følelsen af ikke at være god nok, så vær der for dem.
"Det vigtigste er den ubetingede kærlighed," siger Anna. "At blive ved med at holde fast i dem – også når de selv har svært ved det."
Har du brug for nogen at tale med?
Du er altid god nok, og skulle du blive i tvivl, kan du kontakte Girltalk. Du skal ikke have det dårligt nok for at få lov til at tale om det, der fylder. Nogle gange er det første skridt bare at sige det højt: "Jeg synes faktisk, det er svært."
Hos Girltalk kan piger og unge kvinder få anonym rådgivning gennem chat, brevkasser, gruppeforløb, podcasts og oplæg på skoler. Man kan også følge med på deres sociale medier, hvor der løbende deles gode råd og fortællinger fra andre unge. Forældre kan desuden få rådgivning, hvis de har brug for sparring til at støtte deres børn.
Og husk: Du er aldrig alene – heller ikke når du føler dig sådan.